We wonen nu bijna acht maanden in het sfeervolle en pittoreske dorpje Begur in het hart van de Costa Brava. Vanuit ons huis Casa de la Luna hebben we een prachtig uitzicht over de bergen van Begur en de Middellandse zee. We wandelen in een kwartiertje over de berg naar het centrale pleintje bij de kerk Sant Esteve van Begur. Op dit plein is het altijd gezellig druk. Er zijn diverse restaurants, waaronder ons favoriete restaurant Tothora, hier kun je heerlijk eten tegen een eerlijke prijs. Ook de tapas bar is gelegen aan het plein. Onder de oude olijfboom hebben we hier al heel wat heerlijke tapas geproefd met een heerlijk glas koele Tinto de Verano. Elke woensdagochtend is er een gezellige kleine weekmarkt.

Vanuit het centrale plein leiden de mooie smalle straatjes met een korte steile wandeling naar het hoger gelegen kasteel. Het is eigenlijk niet meer dan een 17de-eeuwse ruïne van een middeleeuws fort, dat in 1465 door de troepen van Napoleon I werd verwoest. Eenmaal boven gekomen heb je een schitterend uitzicht op de Golf van Pals en de eilandengroep de Medés.  Vijf wachttorens rond het dorp getuigen nog van de tijden van de Moren en de piraten. En enkele oude huisjes laten zien dat Begur ooit een vissersdorp geweest is. Maar het meest bijzondere aan Begur is dat er nog veel sporen van 19de-eeuwse Indiaanse architectuur zijn te zien.  Er staan nog veel koloniale huizen die zijn gebouwd nadat de ontdekkingsreizigers rijk en welvarend terugkwamen uit Cuba. Elk jaar wordt in Begur begin september Fira d’Indians gevierd. Dit feest duurt maar liefst 3 dagen en er is veel live salsa muziek, er wordt Mojito geschonken en de salsa gedanst op elk plein. Iedereen is voor de gelegenheid in het wit gekleed. Overnachten kun je trouwens in een van de vele eigentijdse boetiekhotels die je in het centrum van Begur kunt vinden, zoals Hanoï, El Petit Convent, La Indiana Begur en Aiguaclara. Begur is ook de uitvalsbasis naar prachtige baaitjes: Sa Riera, Sa Tuna, Aiguablava, Platja Fonda en Fornells.

Elk jaar weer gaan wij met groepen schilderen in deze zeer pittoreske baaitjes. Iedereen is altijd erg onder indruk als we afdalen naar de turkoois blauwe zee. Zodra we de boulevard op wandelen met onze schilderspullen weet je niet waar je moet kijken: zoveel schoonheid. Maar ook voor wandelaars is Begur een ‘walhala’: via de Cami de Ronda, een oud smokkelaarspad  rood/wit gemarkeerd (GR 32), kom je op de allermooiste plekken aan de Costa Brava.  De wandelroute leidt je naar de spectaculaire klif van de Cabo de Begur. Hier is het uitzicht op de kustlijn adembenemend. De begroeiing van dicht op elkaar groeiende pijnbomen vormt het groene decor voor de hoge en smalle inhammen en kleine baaien.

Naast het kleine jachthaventje Fornells ligt het prachtige strand van Aiguablava. Dit is de parel (el Parador) van de Costa Brava. Aiguablava ligt te midden van de pijnbomen en heeft een adembenemend uitzicht op zee. In het kristalheldere water kun je naar hartenlust snorkelen en duiken. Aiguablava Parador ligt op de top van de klif naast het strand (Punta D’es Muts). Hier woonde ooit de excentrieke schilder Salvador Dalí

Iets noordelijk van Begur ligt Cala de Sa Tuna. Deze paradijselijke baai is de meest bezochte plek van talloze schilders. Sa Tuna is van oudsher een zeer geliefde aanlegplaats voor vissersboten en plezierjachten. Naast enkele kleine huisjes vind je hier ook nog vissershuisjes uit de 16de eeuw.

Het grootste en meest noordelijke strand van Begur is Sa Riera. Ondanks de vele toeristische faciliteiten heeft deze oude vissersplaats zijn traditioneel karakter zeker niet verloren. Via een kustweg óf via Cami de Ronda van Sa Riera naar Platja (Catalaans voor strand) de Pals, kom je bij l’ Isla Roja. Dit mooie strand van Begur ligt aan een klein rood en rotsachtig eilandje waar het strandje zijn naam aan te danken heeft. Door de geïsoleerde ligging is dit stukje strand vooral intrek bij nudisten.

Met haar mediterrane zeeklimaat en een gemiddelde zomertemperatuur van 26 graden heeft Begur zo’n 200 dagen zon per jaar. De luchthaven van Gerona ligt op slechts 45 kilometer van Begur, De metropool Barcelona is zo’n anderhalf uur rijden van Begur.

Misschien is alles bij elkaar, de ontspannen sfeer, het mediterrane klimaat en de natuur, de reden waarom wij vijftien jaar geleden, toen wij met onze dochters voor het eerst hier op camping Begur neerstreken, verliefd werden op dit prachtige Middeleeuwse dorp.

 

Menno en Martine van Noort

Casa de la Luna Begur